Office Envy: CTA

High above downtown Boise lives a stimulating space conceptualized by CTA Architects Engineers, an integrated team of architects, designers, engineers and project managers. With live plants, 360-degree views and 100 percent employee input, CTA's space on the eighth floor of the Eighth & Main building has something for every style to envy.

Location: 800 W. Main, Suite 800

Employees: 76

Designer: CTA

Space: 17,000 square feet 

The minds of 76 employees created the inspired space at CTA’s Boise location. When the company made the move to its current space, committees were formed to design the office by incorporating input from all employees and highlight their areas of expertise. 

The art team was in charge of visuals throughout the office, including pieces by local artist Cody Rutty, an employee photo wall, a rotating portrait series by local artists and employee originals. A plant team was formed to bring the outdoors into the space and to keep the air clean throughout the office. 

The design team works to make the office as collaborative as possible. While the space is organized by job function, the layout is relatively congruous throughout. Desk space runs along the perimeter of the office, enclosing meeting and group workspaces. Every desk has the ability to adjust to standing or seated height. Workstations boast an impressive view of downtown Boise or the foothills. Power and datacables run through tasteful vertical cable trays, showcasing CTA’s design and engineering expertise. 

Six breakout rooms can be reserved on an iPad mounted by the door for group meetings or private workspace. Similar open collaborative spaces are located throughout the office space with moveable whiteboards, tables and chairs. Nearly every piece of furniture is mobile and adjustable, keeping employees active and flexible throughout the workday. 

The café is located in the southeast corner of the office, overlooking Boise’s downtown grove plaza. Bright red cabinets and tasteful lighting create an inviting atmosphere to socialize over a meal. An adjacent room is equipped for small meetings, overflow space – and even the occasional Ping-Pong match. Members of the community often use this space for meetings and events. 

CTA’s creative space celebrates the importance of thoughtful design in an office. During the design phase, the company experimented by making the typical corner office a community space. They also rented wheelchairs to test handicap compatibility. Conference rooms vary in impression from sophisticated boardrooms to relaxed, family-style rooms. Winding through the halls, energy exudes from all corners that fuse the people with the space. From employee influence to local inspiration, the layout is a showcase of efficiency, culture and locality.